Ulkomaisten yritysten velvollisuudet Suomessa toimiessa

29.12.2021

Checkfin specialists • Checkfin Oy

Ennen joululomalle siirtymistä julkaisin liiketalouden opintojani koskevan opinnäytetyön, joka käsitteli aihetta: Tilaajavastuulain ja lähetettyjen työntekijöiden lain velvoitteet ulkomaisille yrityksille Suomessa tehtävän työn eri vaiheissa. Checkfin toimi opinnäytetyön toimeksiantajana ja työn tavoitteena oli tarkastella millaisia vaatimuksia ulkomaisiin yrityksiin kohdistuu Suomessa tehtävän työn eri vaiheissa. Tavoitteena oli myös selvittää, mitä velvoitteita ja vaatimuksia tilaajavastuulaissa ja laissa työntekijöiden lähettämisestä on ulkomaisille yrityksille määritetty. Tutkimusaihetta tarkasteltiin kaikkien toimialojen osalta.

Ulkomaisia yrityksiä, jotka lähettävät työntekijänsä työskentelemään Suomeen, tilataan tekemään työtä esimerkiksi alihankintatyönä tai vuokratyönä. Tällöin Suomen tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajayritystä ja työn toteuttajayritystä selvitystoimenpiteisiin ennen sopimuksen tekemistä työn tilaajan ja työn toteuttajan välillä. Lakia työntekijöiden lähettämisestä sovelletaan työntekijöihin, jotka lähetetään toisesta valtiosta tekemään alihankinta-, vuokra- tai sisäisen yrityssiirron kautta työtä Suomeen.

Olen työskennellyt rakennus- ja energiateollisuudessa jo kahdeksan vuoden ajan, jonka aikana olen erityisesti perehtynyt lain määrittämiin velvollisuuksiin rakennusteollisuudessa tai siihen rinnastettavassa toiminnassa Suomessa. Olen syvällä aiheessa ja tämän vuoksi aluksi oli vaikea irtautua käsittelemään sitä yleisestä näkökulmasta ilman rakennusala-liitäntää. Ensin ajattelin, että näiden lakien määrittämien velvoitteiden osaaminen käytännössä toisi suurta helpotusta tutkimustyöhön, mutta loppujen lopuksi aiheen käsitteleminen ilman tarkennettua toimialaa, osoittautui haastavammaksi. Tämän lisäksi tieto siitä, miten lakeja sovelletaan käytännössä, tuli hetkeksi siirtää taka-alalle, jotta teoriaosuudessa oli mahdollista tuoda velvoitteet esiin niin kuin ne ovat laissa määritetty. Todellisuudessa valvovan viranomaisen tarkastajat tulkitsevat lakia ja antavat lausunnot aina tapauskohtaisesti. Tämän vuoksi ohjeistaminen velvoitteiden noudattamiseen käytännössä ei ole aina yhtä yksiselitteistä. Vaikka  tutkimustyön alkuvaiheessa minulla oli vahva osaaminen jo pohjalla, tutkimusprosessin aikana tapahtui oppimisprosessi, ja osaamiseni aihealueesta syventyi entisestään.

Tutkimustyön johtopäätöksinä voitaneen todeta, että ulkomaisen yrityksen työnjohdon tulisi kiinnittää ensisijaisesti huomiota ulkomaiseen yritykseen kohdistuviin, Suomen lainsäädännössä määritettyihin velvoitteisiin sekä siihen, missä työn eri vaiheessa lainsäädännölliset toimenpiteet on suoritettava. Näin ollen, kun ulkomaisen yrityksen työnjohto tiedostaisi Suomen lainsäädännöllisen laajuuden ja lakeihin liittyvät ajankohdat eri toimenpiteiden suorittamiselle, olisi ulkomaisen yrityksen työnjohdon mahdollista hallinnollisesti suunnitella työn resursointi vastaamaan työn todellista tarvetta.

Ulkomaisten yritysten velvollisuudet Suomessa toimiessa

Opinnäytetyön tuotteena koostin ulkomaisen yrityksen työnjohdolle tarkistuslistat hyödynnettäväksi työn eri vaiheisiin. Tarkistuslistoja voidaan käyttää kaikilla toimialoilla Suomessa. Tarkistuslistat auttavat ulkomaisten yritysten työnjohtoa sisäistämään velvoitteet ja ohjaavat toimimaan niiden mukaisesti.

Jatkotutkimusaiheena opinnäytetyössä esiin nousi velvoitteiden selvittäminen eritoten Suomessa rakennusalalla toimiville ulkomaisille yrityksille. Checkfinin pian julkaistava uusi verkkokoulutus Vastuut ja velvollisuudet rakennustoiminnassa Suomessa pureutuu juuri tähän tarpeeseen ja itsenäisesti suoritettavassa verkkokoulutuksessa selvitetään kattavasti velvoitteet rakennustoiminnassa koskien eri tahoja, sisältäen myös ulkomaisiin yrityksiin kohdistuvat velvoitteet. Verkkokoulutus on siis loistavaa jatkoa tekemälleni tutkimustyölle.

Lopuksi: Vuosi 2021 päättyy, mutta katsoessani vuotta 2021 olen tyytyväinen saavutuksiini sen aikana. Osallistuin Suomen suurimman rakennushankkeen toteuttamiseen ja projekti saatiin onnistuneesti maaliin, perustin yrityksen yhdessä yhtiökumppanini Marikan kanssa, valmistuin yrittäjän ammattitutkinnosta ja sain liiketalouden opintojen opinnäytetyön julkaistua. Vuosi 2021 on ollut kaikin puolin huippuvuosi! Uskon myös, että vuosi 2022 tuo meille kaikille hyviä asioita ja opimme jotain, mitä emme ole aiemmin osanneet. Ovathan numerot 2 ja 22 aina tuottaneet minulle onnea. Haluan toivottaa kaikille oikein mahtavaa vuotta 2022!

Ps. Jos kiinnostuksesi heräsi ja haluat lukea Checkfinille tekemäni tutkimustyön, alla linkki työhön: https://www.theseus.fi/handle/10024/512973 

Marianja Huber

Marianja Huber

Co-founder & Partner

Checkfin specialists • Checkfin Oy