Ulkomaalaisen työnteko-oikeus Suomessa

28.04.2022

Checkfin specialists • Checkfin Oy

Uutisoinnissa Suomessa näkee yhä useammin kirjoitettavan ulkomaalaiseen työvoimaan kohdistuvista laiminlyönneistä. Viimeisimpien uutisten mukaan työnteko-oikeutta ei aina varmisteta velvoitteiden mukaisesti. Uutisista ei voi päätellä onko kyse tietämättömyydestä vai tahallisista laiminlyönneistä. Viranomaistarkastuksen yhteydessä ei syyksi kuitenkaan riitä tietämättömyys, vaan ulkomaalaisen työntekijän työnantajan sekä rakennushankkeen päätoteuttajan on aina tiedostettava velvoitteet ja toimittava niiden mukaisesti.

Työnteko-oikeutta tarkistettaessa kansalaisuus nousee tärkeimmäksi tiedoksi. Sen avulla tunnistetaan, mitä vaatimuksia työntekijään kohdistuu työnteko-oikeuden todistamiseksi. 

Ulkomaalaisen työntekijän kansalaisuus on jokin muu kuin suomi. On kuitenkin tärkeä huomioida, että on olemassa ulkomaalaisia työntekijöitä sekä ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka ovat lähetettyjä työntekijöitä. Lähetetty työntekijä termillä kutsutaan ulkomaalaista työntekijää, joka lähetetään rajoitetuksi ajaksi töihin Suomeen. Tällaisen työntekijän työnantaja ei harjoita normaalisti yritystoimintaa Suomessa. Työnteko-oikeuden varmistamisvelvollisuus koskee myös lähetettyjä työntekijöitä.

Ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeuden varmentaminen kuuluu työntekijän työnantajan sekä rakennushankkeen päätoteuttajan tehtäviin. Ulkomaalainen työntekijä saa aloittaa työt kun 

Jos ulkomaalainen työntekijä on lähetetty työntekijä, joka ei ole EU- tai ETA-maan kansalainen, on päätoteuttajan työhön oikeuttavan oleskeluluvan lisäksi varmistettava, että työntekijä on lähettävän yrityksen vakituinen työntekijä. Asian varmistaminen päätoteuttajan roolissa ei välttämättä ole helppoa toteuttaa. Käytännössä tieto on saatavilla työntekijän työsopimuksessa, mutta ulkomainen yritys tai sen Suomeen lähettämä työntekijä ei välttämättä halua näyttää työsopimusta kokonaisuudessaan kolmannelle osapuolelle. Työsopimus voi sisältää tietoja, joita ei ole perusteltua esittää päätoteuttajalle. Työsopimus voi myös olla kirjoitettu vieraalla kielellä ja vaatisi käännöstyötä, jotta päätoteuttaja ymmärtäisi sen sisällön. Työsopimuksen sijaan päätoteuttaja voi esimerkiksi pyytää kirjallisen todistuksen lähetetyn työntekijän työnantajalta. Kirjallisessa todistuksessa työnantajayritys vahvistaa, että kyseessä on yrityksen vakituinen työntekijä. Tämän lisäksi yritys vahvistaa, että sopimus työntekijän kanssa on ollut voimassa jo ennen työtä Suomessa ja jatkuu työskentelyn jälkeen.

Tärkeintä on muistaa, että työnteko-oikeus on aina varmistettava, kun kyseessä on ulkomaalainen työntekijä. Selvitykset on säilytettävä ja oltava valmiina mahdollista viranomaistarkistusta varten. Velvoitteita noudattamalla yritys toimii vastuullisesti ja voi parhaiten välttyä päätymästä uutisotsikoihin.

Marianja Huber

Marianja Huber

Co-founder & Partner

Checkfin specialists • Checkfin Oy