Suomalainen veronumero vaaditaan kaikilta yhteisellä rakennustyömaalla työskenteleviltä henkilöiltä

09.11.2021

Checkfin specialists • Checkfin Oy

Tiesitkö, että yhteiseksi rakennustyömaaksi luokitellaan alue, jossa vähintään kaksi työnantajayritystä tai itsenäistä elinkeinoharjoittajaa suorittavat työtä? Suomessa kaikilla yhteisellä rakennustyömaalla työskentelevillä tulee olla suomalainen veronumero ja se tulee olla rekisteröitynä julkiseen veronumerorekisteriin. Vaatimus koskee myös ulkomaalaisia sekä Suomeen ulkomailta lähetettyjä työntekijöitä. Kaikilla suomalaisilla on kuitenkin automaattisesti veronumero. Jos omaa veronumeroa ei tiedä, sen voi tarkistaa Verohallinnon OmaVero-palvelusta tai olemalla yhteydessä puhelimitse Verohallintoon. 

Vaikka suomalaisilla on jo valmiiksi veronumero, julkiseen veronumerorekisteriin sitä ei ole automaattisesti rekisteröity. Tämä on asia, joka osalta jää tekemättä ja se huomataan juuri ennen töiden aloitusta työmaalla, yleensä kulkukortin hakemisen yhteydessä. Onneksi rekisteröinnin voi suorittaa useampi taho: Työmaan päätoteuttaja, oma työnantaja, tai työntekijä itse esimerkiksi soittamalla Verohallinnon veronumeropalveluun. Työntekijä voi rekisteröidä veronumeron myös sähköisesti OmaVero-palvelun kautta. 

On hyvä muistaa, että rekisteröinti on voimassa vain kaksi (2) vuotta tai niin kauan, kun henkilö työskentelee aktiivisesti Verohallinnolle kuukausittain ilmoitetuilla rakennustyömailla. Epävarmoissa tilanteissa veronumerorekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Verohallinnon nettisivuilta Veronumeron rekisteröinnin tarkistus-palvelusta lisäämällä henkilön etu- ja sukunimen sekä veronumeron.

Jos on kyseessä ulkomaalainen henkilö, joka ei ole aiemmin työskennellyt Suomessa, haetaan veronumeroa ja sen rekisteröintiä vierailemalla fyysisesti verotoimistossa. Nyt poikkeustilanteen aikana veronumeroa on ollut mahdollista hakea sähköisesti ja Verohallinto on ilmoittanut, että sähköinen hakeminen on mahdollista aina 31.12.2021 saakka. Osa veronumeron hakijoista ovat etämahdollisuudesta huolimatta päätyneet vierailemaan verotoimistossa fyysisesti.

Veronumeroa hakiessa on huomioitava, että kaikki verotoimistot eivät niitä myönnä, joten on suositeltavaa tarkistaa veronumeropalvelua antavat verotoimistot ennakkoon. Jotkut toimipisteet tarjoavat ajanvarausta yli viiden (5) hengen ryhmille, eivät kuitenkaan kaikki. Toimintamalli kannattaa tarkistaa verotoimiston tiedoista.

Veronumeron saamiseksi tulee hakijan vierailla henkilökohtaisesti verotoimistossa. Veronumeron hakemiseen tarkoitetut lomakkeet tulee olla täytettynä ja henkilöllä tulee olla muut vaaditut asiakirjat mukanaan. Haun yhteydessä tulee pyytää veronumeron rekisteröintiä julkiseen veronumerorekisteriin, mikäli henkilö työskentelee yhteiseksi rakennustyömaaksi luokiteltavalla alueella.

Jos hakija ei puhu suomea tai englantia, tilanteen helpottamiseksi mukaan kannattaa ottaa henkilö, joka voi tulkata keskustelun. Verohallinnon henkilöstö on kielitaitoista, mutta kaikilla kielillä ei palvelua välttämättä ole mahdollista saada.

Yhteenveto

Suomalainen työntekijä

 

Ulkomaalainen tai Suomeen lähetetty työntekijä

Vinkit veronumeron hakemiseen ulkomaalaisille ja lähetetyille työntekijöille:

Marianja Huber

Marianja Huber

Co-founder & Partner

Checkfin specialists • Checkfin Oy