Työsuojeluviranomainen valvoo Suomeen työntekijöitä lähettäviä ulkomaalaisia yrityksiä ja niiden tilaajia. Työsuojeluviranomainen myös vastaanottaa lähettämistä koskevat ilmoitukset, jotka lähettävien yritysten on aina tehtävä ennen työnteon aloittamista Suomessa. Työsuojeluhallinto julkaisi huhtikuussa 2023 raportin*, jossa kerrottiin vuonna 2022 tehdystä valvonnasta. Työsuojeluviranomainen sai yli 18 300 ilmoitusta lähettämisestä, 49 eri maasta. Eniten lähetettyjä työntekijöitä Suomeen tuli Virosta, Saksasta ja Liettuasta.
Lähettävien yritysten kohdalla tarkastettiin, olivatko yritykset tehneet ilmoituksen lähettämisestä ja asettaneet lähetettyjen työntekijöiden edustajan sekä oliko tarvittavat, lain vaatimat tiedot saatavilla lähettämisen aikana. Laajennetussa tarkastuksessa selvitettiin lisäksi lähetettyjen työntekijöiden työsuhteen vähimmäisehtojen toteutuminen tarkastamalla työsuhteen ehdot, palkkaus ja työaikakirjanpito sekä tapaturmavakuuttaminen ja työterveyshuollon järjestäminen Suomessa.
Lähettävien yritysten tilaajilta tarkastettiin, olivatko tilaajat huolehtineet lähettävän yrityksen tiedottamisesta ilmoitusvelvollisuuden ja edustajan asettamisen suhteen. Tilaajalla on velvollisuus huolehtia, että lähettävä yritys tekee ilmoituksen työntekijöiden lähettämisestä ja että lähetettyjen työntekijöiden edustaja on tavoitettavissa Suomessa koko lähetyksen keston ajan. Lisäksi tilaaja on velvollinen varmistamaan ulkomaalaisten työntekijöiden työnteko-oikeuden Suomessa. Tilaajan velvollisuuksia valvotaan erityisesti rakennustyömaatarkastusten yhteydessä.
Puutteita lähettävien yritysten kohdalla oli eniten lähettämisilmoituksiin liittyen. Myös palkkauksessa, työaikakirjanpidossa ja työsuhteen vähimmäisehdoissa oli puutteita. Tilaajien kohdalla eniten puutteita oli huolehtimisvelvollisuudessa ilmoituksen tekemisestä. Työsuojeluviranomainen antaa puutteisiin liittyen toimintaohjeita ja kehotuksia, tai määrää laiminlyöntimaksun. Laiminlyöntimaksu voidaan määrätä lähetetyistä työntekijöistä annetun lain rikkomisesta ja se voidaan määrätä lähettävälle yritykselle ja tilaajalle. Lisäksi rakennusalan työssä laiminlyöntimaksu voidaan määrätä tietyissä tapauksissa myös rakennuttajalle tai päätoteuttajalle.
Laiminlyöntimaksujen ja kehotusten välttämiseksi eri rooleissa olevien tahojen (tilaaja, päätoteuttaja, työn toteuttaja) tulee ennen työskentelyn aloittamista selvittää omat vastuunsa ja velvollisuutensa ja toimittaa asianmukaiset dokumentit ajoissa. Ulkomaisia yrityksiä on hyvä ohjeistaa selkeästi Suomessa toteutettavaa työtä varten, jotta he tietävät mitä heiltä lain mukaan vaaditaan. Jos tilaaja, päätoteuttaja tai työn toteuttaja kokee tarvitsevansa apua omien velvollisuuksien täyttämisessä tai ohjeistusten tekemisessä, kannattaa neuvoja pyytää asiantuntijalta, esimerkiksi Checkfin Oy:ltä 😊