Työskentelen asiantuntijaorganisaatiossa ja töiden ohella opiskelen ylempää AMK tutkintoa. Molemmat hoituvat etänä, kotitoimistosta käsin.
Olen yksi monista, jotka koronapandemian aikana alkoivat tehdä töitä kotonaan ja on jäänyt sille tielle. Osa näkee etätyössä ongelmia, mutta itse katson sitä useimmiten ruusunpunaisten lasien läpi. Koen etätyössä paljon samoja positiivisia puolia kuin muutkin. Lisääntynyt työrauha, työn tuottavuus, joustavuus sekä työnteolle tarkoituksen mukaisen paikan valinta ja omasta mielestäni paras asia: ei työmatkoja. Toimiva etätyö ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys vaan se vaatii toimivan työympäristön ja välineet. Merkittävä painoarvo on myös hyvällä johtamisella, joka ottaa huomioon etänä tehtävän työn erityisvaatimukset keskittyen yhteistyö- ja vuorovaikutuskäytäntöihin.
Monipuoliset etätyökalut ovat kaiken A & O
Digitalisaatio mahdollistaa joustavan työskentelyn, ajasta ja paikasta riippumatta. Tämä tietysti vaatii avointa vuorovaikutusta, työn organisointia ja sen, että työkalut etänä olemiseen toimivat. Hajasijoitetussa organisaatiossa on tärkeää keskittyä tiedon kulkuun. Olemme saaneet yhdessä harjoitella parhaimpia toimintatapoja tehdä työtä yhdessä mutta erillään. Yhdessä sovitut säännöt tuovat selkeyttä toimintatapoihin ja ihmisten odotuksiin työyhteisön osalta. Videopuheluiden välityksellä hoidamme palaverit, nopeammat tapaamiset ja pohdimme haastavia työtehtäviä yhdessä. Välillä soitetaan videopuhelu ihan vain kahvitauon ajaksi. Chatissa jutellaan ilmoitusluontoiset asiat tai kysytään neuvoja. On tärkeää, että kommunikoinnin kanavia hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla.
Jos palaveriin tai koulutukseen ei pääse paikalle, se voidaan tallentaa myöhempää tarkastelua varten. Tämä toimii myös opiskelujen osalta, etänä pidettäviä kontaktipäiviä on, mutta sen verran harvoin, että opiskelu on mahdollista töiden ohella. Luennot on tallennettu ja niihin voi aina palata. Tämä mahdollistaa myös sen, että työyhteisössä koulutuksia voidaan suorittaa porrastetusti, eivätkä kaikki ole varattuina samaan aikaan.
Tulevaisuus on täällä
Käytän joka päivä työni hallintaan useita eri tietojärjestelmiä. Välillä en voi olla miettimättä kuinka erilaista työni olisikaan ollut vuosikymmen tai pari aiemmin? Nykyään käytännössä kaikki tieto on verkossa, eikä mitään säilytetä mapeissa toimiston kaapissa. Ajatus kotona työskentelystä tuolloin olisi varmasti kuulostanut todella kaukaiselta. Kaukaiselta se toki kuulosti vielä kesällä 2019. Siirtyminen 100% läsnä olevasta toimistotyöstä 100% etätyöhön ei ollut edes haavekuvissa.
Etätyöltä kaiken sain
Mitä olen saanut digitalisaation mahdollistaessa etätyön ja -opiskelun? Vapautta. Vapautta valita esimerkiksi asuinpaikkani. Työ ei enää määritä sitä, missä kotini pitää sijaita. Vapautta aloittaa YAMK opinnot ja haastaa itseäni. Ilman etäopiskelun mahdollisuutta tätä ei välttämättä olisi koskaan tapahtunut. Ainakin se olisi vaatinut suuria muutoksia nykyiseen elämään. Kynnys omaan koulutukseen panostamiseen olisi aika paljon korkeampi. Olen saanut myös aikaa ja rahaa. Ennen etätöiden aloittamista ajoin joka arkipäivä 100km kehäteitä toimistolle ja takaisin.Työmatkaan käytetty aika on siirtynyt omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Nykyään puhutaan paljon etätyön haasteista: mahdollisesta yksinäisyydestä, huonosta tiedonkulusta tai työntekijöiden kuormittumisesta. On totta, että etänä työskentely tuo haasteita ja vaatii tiimiltä ja sen johtajalta paljon. Mutta onnistuessaan se antaa niin paljon enemmän.